Veřejnost se mezitím zabývá formací či spíše neschopností formace vlády nové. Asi tedy není na škodu si politiků moc nevšímat. Poněkud se to však nedaří premiérovi, který byl vždy raději v pozadí a užíval si nízkoprofilových výhod. Možná i proto, že si je vědom toho, že se na veřejnosti neprojevuje vždy inteligentně a věcně. Když už většina zapomněla na jeho nedostatek vlastenectví, kdy místo národní hymny zapěl neodbytnému reportérovi Marseillaisu, prokázalo se, že neumí plně ovládat Twitter. Stejně jako před rokem, tak i nyní totiž zaslal důvěrnou a osobní zprávu všem svým 18 tisícům následovatelů. Před rokem se chtěl mermomocí s kýmsi seznámit, nyní je jeho zpráva poněkud obšírnější: „Možná to tedy nesouhlasí. Ale to mi řekneš v neděli večer. Pracovalas u Adecca?/Pokud se ale moc ptám, tak dej vědět. Nechci tě stalkovat.“ Více ZDE

Je vidět, že politická kariéra na něm zanechává stopy, považuje-li kladení otázek za stalkování. Každopádně lze ocenit jeho lidský postoj ve smyslu „co nemám rád já, nechci dělat tobě“.

Yves Leterme je tedy sice premiér popleta, v praktickém vykonávání jeho „zastíněné“ funkce mu to ovšem nijak nevadí. Dokonce si u Belgičanů užívá relativní popularity. Hlavně asi proto, že nemusí lidem sdělovat negativní zprávy a budí dojem, že svou funkci vykonává zodpovědně, i přesto, že minulý rok dostal u voleb ve skutečnosti výpověď.

 

             Výpověď Belgii pak dává vlámský umělec Wim Delvoye, který se proslavil tetovanými prasaty a přístrojem Cloaca, který je vlastně jakousi uměleckou výrobnou trusu.

Tento umělec středního věku si před třemi lety zakoupil nedaleko Gentu středověký zámek s přilehlými 16 hektary luk a polí s tím, že chtěl na svém pozemku umístit své různorodé umělecké výtvory. Narazil však na místní úřady, které zjevně neměly pro jeho umění ani špetku pochopení. Napařily mu silné administrativní pokuty za nedodržování pravidel, týkajících se chráněného majetku a luk, které spadají do zemědělské oblasti. Delvoye se minulý rok snažil úřady názorně poučit tím, že na svém chráněném pozemku ubytoval Romské občany. Byl zvědav, zda úzkostlivým a úzkoprsým úřadům budou milejší než jeho umělecká díla. Dle úřadů se na jeho pozemku směl totiž pohybovat pouze dobytek. Umělec chtěl vyzkoušet, zda jsou pro úřady tedy důležitější krávy než lidé.

K vzájemnému pochopení však nedošlo. Kolize umění a byrokracie skončila kapitulací nepochopeného. Delvoye svůj zámek prodává za tři sta tisíc euro a plánuje svou rodnou, avšak jeho umění uzavřenou, hroudu opustit a uchýlit se do exilu.

 

Uvedené historky, stejně jako absence nové vlády, jsou pro modálního Vláma ale opravdu čistě okrajové. Momentálně se zde totiž žije zkouškami, které na vlámských školách probíhají od páté třídy ZŠ až do ukončení vysokoškolského studia. Základní a střední školy zde sice organizují zkoušky každého čtvrt roku, ale ty závěrečné, červnové, se prožívají s náruživostí. Někteří rodiče si na ně berou dovolenou, jiní platí drahé doučování a jiní své studující ratolesti obskakují s čerstvými lahůdkami či jim dopřávají dávky Rilatinu. Vše je doprovázeno pochopením a určitou úctou k vážnosti situace. Univerzitní knihovny jsou svědky zápasů studentů o volnou židli, klášterní cely zaplavují žáci, kterým jsou rodičovská péče, teplo domova a elektronický svět přílišným luxusem odvádějícím je od potřebné koncentrace. Dopravní prostředky se hemží mládeží, jejichž současné rozhovory jsou na tak vysoké intelektuální úrovni, že předčí zasedání parlamentu.

Pro mě, ktéražto se snažím té inteligentní hrstce Vlámů odhalit jinotaje češtiny, jsou to však zlaté časy. Za celý akademický rok si totiž neužiji tolik legrace jako při čtení jejich písemných zkoušek.

Pro ty z vás, kteří ještě neusnuli, se tedy ráda podělím o pár vět, které třeba pozvednou i vás:

- Libuše je prototyp slovanské ženy: má vliv, je inteligentní, pochází z dobré rodiny a dokázala dominovat muže.

- Libuše byla dcera Svatého Václava. Měla dvě sestry a každá sestra měla moc. Libuše se stala vůdkyní Čechů a byla nazvána Maminka Čechů.

- Jan Amos Komenský žil za barokní doby. Protože nechtěl být katolíkem, opustil Českou Republiku a cestoval.

- Doporučujeme velkou opatrnost. Darebáci jsou obrození!