Autobus vezl děti ze dvou základních škol dvou různých provincií. V obou školách se ve čtvrtek již vyučovalo, ač den probíhal přece jen trochu jinak než jindy. Psychologický tým si přišel vyslechnout a podpořit děti i vyučující. Všichni se snažili, aby děti i vyučující personál svou bolest mohli společně zpracovat.

Po dlouhé době si většina rodičů udělala čas na to, aby své ratolesti vyprovodila do školy společně. U škol byly pokládány květiny a přicházelo tam množství lidí. Většina obyvatel někoho z postižených rodin znala, takže ztráty zasáhly celé město.

V katolické škole Svatého Lamberta v obci Heverlee ve Vlámském Brabantsku oplakávají sedm zemřelých žáků a dva učitele, osmá oběť je ještě v kómatu. Nejvíce obětí postihlo základní školu z města Lommel v provincii Limburk. Ta truchlí nad smrtí patnácti žáků a dvou učitelů.

Obě školy žádaly tisk, aby jim dal prostor ke zpracování tragédie a nechal děti, učitele i rodiče v klidu, ale zahraniční média mají i přesto před školami své zpravodaje, kteří nenechají kolemjdoucí na pokoji. Obyvatelům toto nepochopení vadí, takže policie uvažuje o možném zásahu vůči dotěrným novinářům.

Již ve středu večer se v Lovani konala zádušní mše svatá, které se účastnilo přes tisíc lidí. Někteří vypovídali, že sice nikoho z obětí neznají, ale jsou celou událostí tak hluboce zasaženi, že přišli, aby tuto tragédii sami mohli zpracovat a dát jí ve svém životě místo. Většina z přítomných však někoho z obětí nějakým způsobem znala.

Na znamení sympatie a sdílené bolesti byly zrušeny různé planované akce. Například Hasselt, správní město provincie Limburk, zrušilo karnevalovou oslavu, která zde měla tento víkend probíhat. Město Lommel zrušilo plánovaný koncert vlámské skupiny Kommilfoo. Zrušeno bylo i plánované nedělní fotbalové utkání druhé ligy. V Lovani zrušili studenti plánovanou protestní politickou akci, místo které chtěli uskutečnit tichý pochod, který policie však nakonec nepovolila.

Celá Belgie sdílí bolest s rodinami obětí, se školami i truchlícími obcemi. Soucítění je o to větší, že se událost stala zrovna v období, kdy většina škol ještě organizuje lyžařské zájezdy s autokary. Rodiče i školy posílají nyní své děti a žáky s tlukoucím srdcem a s velkými obavami, na jinak tak vytoužený školní výlet.